top of page

YAŞAMDA BİYOKİMYA

Günlük yaşamda sıkça karşımıza çıkan pek çok doğa olayının temelinde kimyasal /biyokimyasal mekanizmalar yatmaktadır. Bu bölümde doğa olaylarının altında yatan sırları birlikte keşfedeceğiz.

Image by Joanna Kosinska

İnci tanesi, kimyasal olarak başlıca aragonite ve kalsit karışımıdır, bazen biraz valerit de bu karışıma eklenir. Temelde hepsi kalsiyum karbonattan (CaCO3) oluşur. Denizde ya da tatlı suda yaşayan Midyeler kabuklarının içine giren yabancı moleküllerin (çoğunlukla kum taneleri) zarar vermesini önlemek için bu molekülleri kalsiyum karbonat içeren aragonit denilen bir madde  ile kaplarlar. Bu madde sedef olarak bilinir ve istiridyenin iç yüzeyini de kaplar.      .
Valerit çoğunlukla  heksagonal simetrisi olan kristalografik bir yapı gösterir. Kalsiyum karbonatın dehidrasyonu ile oluşur. Kalsiyum karbonatın çözünmesi-dehidrasyonu işlemlerinin tekrarlanması ile valerit kalsite dönüşür. Kalsit biyomineralizasyonu bakteriler veya nadiren mantarlar tarafından indüklenebilir. Valerit renksiz/parlak görünümlü iken kalsit beyaz, sarı, kırmızı, turuncu, mavi yeşil, kaverengi, gri renklerde olabilir. Bu şekilde kalsit ve aragonitten  oldukça sert ve parlak görünümdeki inci tanesi oluşur.

https://www.mindat.org/min-42674.html
 

 

KUM VE KALSİYUMDAN EN ZARİF TAKI

bottom of page